De Haan maakt als eerste ‘de click’

Het gemeentebestuur van De Haan en Fost Plus gaven vandaag de aftrap voor de Click. De Haan is de eerste gemeente waarin het citycleaning project opgestart wordt. Zo realiseren ze hun ambitie om een voorbeeldgemeente te zijn inzake openbare netheid en recyclage van verpakkingen.

De inwoners van De Haan hadden de iconische gewrappte afvalbakken de afgelopen dagen natuurlijk al gespot. Het was echter nog gissen waarvoor ze dienden. Kort na de middag werd dan de eerste ‘click’ gemaakt door Burgemeester Wilfried Vandaele, in de aanwezigheid van het Schepencollege en Fost Plus.  Zij gingen meteen met verpakkingsafval aan de slag om zelf Circular UCoins te sparen. Dat gamification-aspect bleek samen met het betrekken van de lokale handelaars wat de Burgemeester het meeste aansprak in het project.

“We weten hoe populair ‘games’ zijn en hier wil men mensen er met een game en een beloningssysteem toe aanzetten zwerfvuil te vermijden en uit de omgeving te halen”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan.

Door wie het goed doet expliciet te bedanken, creëert de Click een beweging die maakt dat zwerfvuil uit het straatbeeld verdwijnt. Die mentaliteitswijziging gekoppeld aan de activatie van het individu zorgt ervoor dat de Click complementair is aan elk ander project rond openbare netheid. Fost Plus, de drijvende kracht achter het concept, zet zo weer belangrijke stappen richting een circulaire economie voor verpakkingen.

Het proefproject loopt gedurende een jaar op het hele grondgebied van De Haan.

De Click start in De Haan